Hoe beïnvloedt het coronavirus het beleggen in vastgoed

Hoe beïnvloedt het coronavirus het beleggen in vastgoed

Wat gaat het effect van het coronavirus worden op het beleggen in vastgoed en op de vastgoedfinanciering? Dit is sterk afhankelijk van de schade aan de economie en hoe de huizenmarkt zich verder ontwikkelt. U kunt niet met zekerheid weten wat het effect is, maar er zijn wel verwachtingen die wij graag met u delen.

Bij projectfinanciering is het belangrijk om voldoende middelen beschikbaar te hebben en na het realiseren van het project moet er vraag zijn naar het vastgoed wat u gecreëerd heeft. In beide gevallen zijn de ontwikkelingen van de economie en het consumentenvertrouwen belangrijk. Dat zagen we ook tijdens de kredietcrisis die in 2008 begon. Zodra de economie verslechtert, wordt het financieren van het kopen van vastgoed lastiger. Door een gebrek aan consumentenvertrouwen hebben potentiële kopers van woonhuizen de plannen in de ijskast gezet.

Wat is de schade aan de economie?

Binnen bepaalde branches waren de gevolgen sinds de gedeeltelijke lockdown op 15 maart al merkbaar. De horeca mocht geen gasten meer ontvangen, maar ook winkeliers, theaters en bedrijven die zich bezighouden met evenementen konden het gelijk merken. Met overheidssteun worden bedrijven in de getroffen sectoren zoveel mogelijk in leven gehouden, maar zodra de ondersteuning wegvalt zullen de gevolgen pas echt blijken. In het eerste kwartaal van 2020 is de economie met 1,7% gekrompen, dit ondanks de goede maanden januari en februari. De verwachtingen voor het tweede kwartaal zijn slechter, maar in vergelijking met andere Europese landen doen we het goed.

De huizenmarkt blijft nog steeds stabiel

Twee maanden na de gedeeltelijke lockdown zijn er nog geen grote negatieve effecten merkbaar op de huizenmarkt. Als de economische problemen langere tijd aanhouden, zijn dalende huizenprijzen niet ondenkbaar. Maar een feit blijft dat er een krapte is op de huizenmarkt. Er zijn te weinig huizen om de grote vraag te beantwoorden. Een verdere stijging van de huizenprijzen is dus niet uit te sluiten.

Nu wel of niet investeren in vastgoed?

Vooral bij projecten gaat het om de visie op langere termijn. Tijdens de coronacrisis kan de waarde van vastgoed zakken, maar de krapte op de huizenmarkt blijft. Bijvoorbeeld het opsplitsen van een pand in meerdere appartementen neemt tijd in beslag. Over vijf jaar is er vermoedelijk nog steeds een groot tekort aan woonruimte, dus op langere termijn is een nieuwe sterke stijging van de huizenprijzen een logisch gevolg.

Wilt u alles weten over projectfinancieringen en het op deze manier beleggen van gelden? Wij praten u graag bij en spreken ook gelijk de scenario’s met u door.

Contact opnemen


Financieel adviseur
1